Tarsal Tünel Sendromu

Tarsal tünel sendromu (TTS), bacakların en önemli sinirlerinden olan ve Siyatik sinirden ayrılan Posterior Tibial Sinir veya dallarının ayak bileğinin iç kısmında kuvvetli bağların (Fleksör Retinakulum) altında oluşan kanalda sıkışması sonucu ortaya çıkan, nadir görülen bir tuzak nöropatidir. İlk olarak ‘Keck’ tarafından 1962 yılında bildirilmiş, aynı yıl ‘Lam’ tarafından sendrom tanımlanmıştır.

 

Sebepleri nelerdir?

 

Tarsal Tünel Sendromunun pek çok sebebi bildirilmiştir. Bu sebeplerin sık görülenleri;

  • Hızlı kilo alımı,
  • Varis,
  • Ganglion kistleri,
  • Vücut sıvı dengesizlikleri,
  • Sıkan ayakkabı kullanımı,
  • Bacakta ve ayakta ödem (Gebelik, venöz bozukluklar.)
  • Travmalar (Burkulma, kırılma vb.)
  • Tarsal Tünel etrafında yumuşak doku zedelenmeleri,
  • Basış bozuklukları (İçe basma, Dışa basma, Düz taban..)

 

Kadınlarda erkelere oranla daha sık ortaya çıkar. Sıklıkla tek taraflı etkilenme olup biyomekanik sebepler ve sistemik hastalıklara bağlı olgularda her iki ayağın etkilenmesi durumu daha sık görülür.

Yapılan çalışmalarda Tarsal Tünel Sendromu nedenleri arasında en sık olarak travma gösterilmiştir. %19’undan ayak deformiteleri sorumlu tutulmuştur.

 

 

Nasıl etki eder?

Genellikle ayak tabanında lokalize ağrı veya uyuşma, karıncalanma ile ortaya çıkar. Tibial sinir ayağın tabanını aktifleştirdiğinden, semptomlar genellikle sadece topukta kalmayarak ayak tabanına doğru da yayılır.

 

En sık görülen semptomlarda, kişiler ayağın alt yüzeyinde ve parmaklarda yayılan yanıcı bir ağrı ve uyuşmadan şikâyet ederler. Tipik olarak, Uzun süre ayakta durma ve yürüme ile belirtiler artar, istirahat ile azalır. Gece ağrısı olabilir. Kilosu fazla olan kişilerde ağrı bacağın iç kısmına doğru da ilerleyebilir.

 

Tarsal tünel sendromu belirtileri, plantar fasiit, romatoid artrit, diyabetik ve periferik sinir tuzaklanmaları, metatarsalji, aşil tendiniti ve Morton nöroma gibi durumların belirtileri ile benzerlik gösterir. Ayırıcı tanıda en sık rastlanan patolojilerden biri olan Morton nöromadır. Morton nöromanın da başlangıç semptomu Tarsal tünel sendromu gibi ağrıdır. Ancak ağrı daha çok 3. ve 4. parmakların başlarında görülür. Ve biraz daha farklı olarak elektrik çarpıyormuş hissi vermesi beklenir.

 

Tedavisi nasıldır?  

Tarsal tünel sendromu tedavisi konservatif (koruyucu) ve cerrahi metodlarla yapılır. Konservatif tedavi yeterli sürede uygulandıktan sonra ameliyat önerilmektedir.

 

En önemli konservatif tedavi metotları;

 

  • Ayak bileğini nötral pozisyonda tutmaya yardımcı ortez uygulamaları.  (Bileklik..)
  • İçe basan ayaklarda ( Valgus deformitesi), ark destekli kişiye özel ortopedik tabanlıklar ve topuğa içten kama destekleri.
  • Dışa basan ayak ve topuklarda (Varus deformitesi), dış topuk kaması uygulamaları etkili bir sonuç verir.
  • Ayak bileği yukarı kalktığında ağrının arttığı durumlarda tabanlık üzerinde topuk yükseltme desteği uygulamaları gergin sinirdeki sıkışmayı hafifletir.
  • Ayak ve ayak bileği kaslarının güçlendirme egzersizleri, ayak arklarının daha iyi desteklenmesini sağlar ve etkin bir tedavi sunar.

 

FootBalance kişiye özel ortopedik tabanlıkları ile OS1st ortopedik ayak – ayak bileği destekleri, sundukları üstün kalitedeki destek ve konforla ağrıları kontrol altına almada, tedavi süreçlerinde tüm dünyada sağlık uzmanlarının ve kullanıcılarının tam notunu almıştır.

 

Ağrısız bir hayat için hareketli olmaktan ve hareketlerinizi doğru desteklemekten vazgeçmeyin. Sağlıkla kalın.