Bilindiği gibi uzun bir süredir tüm dünya olarak Covid-19 salgınıyla mücadele içerisindeyiz. Bu süreçte her geçen gün biraz daha bilinçli ve Koronavirüs’e karşı daha hazırlıklı olmalıyız. Bilim insanlarımızın yaptığı çalışmaların hızlı sonuç vermesi ve salgının kontrol altında tutulabilmesi için tedbir kurallarına uymalı ve bilinçli davranmaktan ödün vermemeliyiz.
Covid-19’un bilinen en önemli belirtilerinden biri eklem ağrılarıdır. Bel ağrısı ve ciddi kırgınlığa neden olan bu eklem ağrıları başlı başına bir koronavirüs belirtisi olabilmektedir. Bu süreçte önemli olan; gelen soğuk havalarla beraber artan romatizma temelli kas ve eklem ağrılarının bilincinde olabilmektir. Belirtileri iyi takip ederek, her ağrıyı Covid salgınına dayandırarak psikolojik yorgunluk oluşturulmamalıdır. Gerekli görülen durumlarda ve olağan dışı gelişen durumlarda da sağlık uzmanlarına başvurarak salgın sürecinin tedbiri mutlaka alınmalıdır.
Soğuk havalarda ağrılar artar mı?
Romatizmal ağrılar soğuk havalarla beraber kendini ciddi olarak ön plana çıkarmaktadır. Bunun en önemli sebebi, soğuk havaların eklem içindeki sıvıların akışkanlığını etkilemesidir. Ama unutulmamalıdır ki romatizmal ağrılar her mevsimde karşımıza çıkabilir.
Kış aylarında artan bu eklem ağrılarının en önemlileri ‘ Osteoartrit ‘, yani kireçlenme ağrılarıdır. Kireçlenme en başta diz, kalça ve omurgayı etkiler. Soğuk havalarda hava içindeki moleküllerin ve basınç değişiminin ağrılardaki etkisi büyüktür. Bu değişimle beraber romatizmal ağrılar yağışlı hava gözlenen günlerde belirginleşebilir.
Hava değişimlerinden kaynaklı ağrılardan korunmak için ne yapılabilir?
- En başta ortalama bir yetişkinin günlük ihtiyacı olan 2,5 Lt su her gün tüketilmeye çalışılmalıdır.
- Özellikle kilosu fazla olan ve eklem ağrıları çeken kişiler mutlaka sağlıklı bir şekilde kilo vermeli, bu konuda Beslenme Uzmanlarına başvurulmalıdır.
- Sigaradan ve sigara dumanından uzak durulmalıdır.
- Kişiler kendilerini soğuk havalardan koruyarak sıcak ortamlarda bulunmaya ve dışarı çıkıldığında sıkı giyinmeye özen göstermelidir.
- Stres vücudun en büyük düşmanlarındandır. Uzak durulmalıdır. Gerekirse stresten uzaklaştırılacak etkinlikler planlanmalıdır.
- Uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Vücudun ihtiyacı olan kaliteli bir uykudur.
- Alınabildiği ölçüde Uzman Fizyoterapist ve Hekimlerin yönlendirmeleri alınarak her gün düzenli ve kişiye uygun egzersizler yapılmalıdır.
Eklem ağrılarının en büyük destekçilerinden biri de doğru bir postür (duruş) tur. Yapılacak günlük aktivitelerin postüre zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi çok çok önemlidir.
Yine uzman yönlendirmesiyle yapılacak egzersizlerin postürü destekleyecek şekilde olması ağrıların kontrolünde önem teşkil eder.
Hayat standartlarını etkileyecek kişiye özel ortopedik tabanlık ve giyilebilir destek ürünleri ile de eklemler üzerindeki gereğinden fazla yük hafifletilir ve stabil kalması sağlanır. Bu kullanımlarla hem ağrılar hem de postür için olumlu sonuçlar gözlenecektir.
Bilinçli ve sağlıklı kalın.