Obezite ve Ayak Sağlığı

Günümüzde vücut kompozisyonunda insan sağlığını olumsuz şekilde etkileyecek düzeyde yağ oranının artışı obezite olarak tanımlanmıştır.

Obezite ile birlikte kişide omurga esnekliğinde, vücut dayanıklılığında, kas gücünde azalma,  ve büyük eklemlerde hareket kısıtlılığı görülebilmektedir. Bunlar kas iskelet sistemi ağrılarını ve yaralanma faktörlerini arttıran önemli risk faktörlerindendir.

 

Obezitenin Ayak Sağlığı üzerine etkisi nedir?

Vücut desteğimizin temeli olan ayak günlük faaliyetlerimiz sırasında zemin ile tekrarlı olarak basınca maruz kalır. Obezite nedeniyle ayağa binen yükü dengelemek oldukça zor bir hale gelir. Bu da kişinin fiziksel aktivitelerde normalden fazla enerji kaybetmesine yol açabilir. Daha geniş bir destek alanı oluşturmak için ayağın yerle temas ettiği noktalar farklılaşabilir. Kilo artışı ile birlikte bireylerde düz tabanlılık, topuk ağrısı, plantar fasit, tendinit, halluks valgus gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı da artabilmektedir.

 

Ne Yapmak Gerekir?

Artan destek alanını kişiye özel yapılan bir ortopedik tabanlık ile nötralize etmek mümkündür. Bu sayede oluşan duruş bozukluklarını ve ayak bileği, diz,kalça eklemlerine binen yanlış yük dağılımını minimum seviyeye taşımak kolaylaşır. Öncelikle bir ayak analiz merkezinde ayak tipinizi belirlemeli ve size özel olarak hazırlanacak ortopedik tabanlığınızı kullanarak sağlıklı ve dengeli duruşunuza geri dönmelisiniz.

 

Düzenli fiziksel aktivite; sağlığın korunması ve geliştirilmesinde, bireylerin sosyalleşmesinde yani yaşam kalitesinin yükseltilmesinde oldukça önemlidir.

Kilolarınız fiziksel hareketliliğinize engel olmasın.