Gelişimsel Kalça Displazisi (Kalça Çıkığı)

Gelişimsel Kalça Displazisi (Kalça Çıkığı)

 

Kalçada acetabulum adı verilen leğen kemiğimizin anatomik boşluğu, femur adı verilen bacak kemiğimizin baş kısmı ile uyumlu bir yapı içerisindedir. Femur başının acetabulumdan tamamen ayrılması kalça çıkığı olarak adlandırılmaktadır.

Kalça çıkığı kapsüldeki laksiteye bağlı olarak kalça bağlarının stabil olmamasından dolayı oluşabilmektedir. Anne karnında kalçayı oluşturan yapıların normal olmalarına karşın, çeşitli sebeplerden dolayı sonradan yapısal bozulma gösteren dinamik bir hastalıktır. Kalça çıkığı kız çocuklarında daha fazla görülmektedir. Yenidoğan bebeklerde bu probleme yönelik özel fizik muayene testleri yapılmalıdır. Erken tanı ve tedavisi her hastalıkta olduğu gibi çok önemlidir.

Erken dönem tedavisinde bu yapılar tekrar anatomik pozisyonuna getirilerek sağlanabilir. Bu amaçla kullanılan çeşitli ateller vardır.

Uzun dönem tedavisinde ise kalça çıkığı hikayesi bulunan kişilerde uzman yönlendirmesiyle birlikte doğru ayakkabı ve ortopedik tabanlık kullanımı çok önemlidir.

 

Kişiye Özel Ortopedik Tabanlığın Faydası Nedir?

 

Vücudumuzun kinetik zinciri sayesinde bütün eklemler kas, tendon ve bağlarla birbiriyle bağlantılı şekildedir.

Ayak tabanında oluşan yanlış basınç aktarımı ile bir üst segmentte bulunan diz ve kalça eklemimize yanlış kuvvet ile etki edebilmektedir. Kalça çıkığı küçük yaşta tedavi edilse bile ileriki dönemlerde tekrarlayıcı olabilir. Kalça çıkığına bağlı olarak bacak boyu uzunluk farkı, kalçada asimetri gözlenebilmektedir. Ayak tabanınızda oluşan yanlış basınç aktarımını desteklediğinizde, vücudunuzda gözlenen asimetri toparlanıp vücut kinetik zincirinize pozitif etki göstererek nötral duruşunuzu sağlayabilirsiniz. Kişiye özel olarak hazırlanan FootBalance ortopedik tabanlıkları ile bacak boyu farkınızı belirli bir seviyeye kadar gidererek ekstra konfor ve üst segmentlere sağlıklı basınç aktarımı sağlayabilirsiniz.