Çocuklarda Ayak Problemleri

Özellikle ülkemizde genetik faktörlerinde etkisiyle çocuklarda ayak problemleri çok sık görülmektedir. Ayak sağlığı konusunda çocuk yaşta alınan önlemler çocuğun geleceği için çok önemlidir. Çocuğun içe-dışa basıyor oluşu, düz taban ya da yüksek kavisi ileride yaşayacağı ciddi sorunlara yol açabilir. Seçeceği spor hayatını olumsuz etkileyen, sakatlanma riskini arttıran, günlük yaşantısında çabuk yorulmalara sebep olan ağrılı bir tabloya dönüşebilir. Bu durum ebeveynleri korkutur. Aslında yapılması gerekenler basittir.

 

Ne yapmalıyız?

Genellikle 6 yaş öncesi çocuklarda kas kemik gelişimi tamamlanmadığı için bu sorunların düzelebileceğinin bilincinde olmalı ve telaşlanılmamalıdır. Yine de çocuğunuzu mutlaka bir ortopedi uzmanına götürmeli ve kendisinin görüşünü almalısınız. Doktorunuzun yönlendirmeleriyle 6-7 yaşına kadar çocuğunuzun gelişimini, yürüyüşünü gözlemlemelisiniz. Çocuğunuz 7 yaşına geldi fakat hala mevcut problemleri devam ediyorsa, bu noktada yapılması gereken hekiminizin yönlendirmesi ile çocuğunuza özel bir egzersiz reçetesi hazırlanması ve çocuğunuzun ortopedik tabanlık kullanmaya başlamasıdır. Egzersizler çocuğunuzun çalışması gereken kas gruplarını güçlendirecek ve ayak problemlerinin ilerlemesini önleyecektir. Beraberinde uzman bir ayak sağlığı merkezinde çocuğunuza özel olarak hazırlanacak ortopedik tabanlık ise çocuğunuzun doğal ve doğru basmasına destek verecektir.

Çocuk yaşta alınan önlemler ayak problemlerinin düzelmesinde çok önemli bir etkendir. İnsanlar ilerleyen yaşlarda yaşadıkları ayak sorunlarının aslında çocuk yaştan beri düzeltilmeyen ayak problemlerinden kaynaklandığının farkında değildirler.