Kendin İçin Hareket Et!

‘’Hareket et!“ diyoruz. ‘’Hareket etmemiz lazım!‘’ diyoruz. Ama gerekli önemi vermeyi bir türlü beceremiyoruz. Kendimizi günlük hayatın monotonluğuna bırakmaya çok müsait olduğumuz bu zamanlarda küçük de olsa çeşitli egzersizlerle, hem bu monotonluktan kurtulup hem de hiç farkında bile olamayacağımız kadar sağlığımıza iyi gelebiliriz.

Egzersiz ne demek?

Egzersiz vücudumuzu birçok yönden aktif hale getirdiğimiz, belirli bir plana göre düzenli olarak devam eden vücut hareketlerine denir.

Nedir bunun önemi peki?

İnsan vücudu kendini yenileme, onarma özelliğinde olan muazzam bir yapıya sahiptir. Egzersizle kan dolaşımını normal seviyelerde tutabilirsiniz ve doku beslenmelerini, kalp ritminizi daha düzenli hale getirebilirsiniz. Güçsüz kalan kas gruplarınızı güçlendirerek bundan dolayı çektiğiniz ağrı problemlerini geride bırakabilirsiniz.

Kas spazmları, kaslarımızın normal kasılıp gevşeme mekanizmasındaki aksaklıklar sonucu karşımıza çıkan ve sıkça yaşayabildiğimiz problemlerdendir. Önemsemediğimiz küçük spazmlar, ciddi bir sorun haline gelebilir ve hayat standartlarımızı kötü etkileyebilir. Düzenli egzersizle aktif halde tuttuğumuz kas gruplarımızda kas spazmı oluşumu ihtimalini de düşürebileceğimizin bilincinde olalım.

Egzersiz vücudun hormon salınımını da düzenli hale getirmede yardımcıdır. ‘’Dopamin’’ hormonu beyinden doğal olarak salgılanan mutluluk verici, özgüveni artıran çok önemli yere sahip bir hormondur. Keyif veren aktivitelere yanıt olarak vücuttaki oranı artar. Bir başka ifadeyle beynin kendine verdiği bir ödüldür. Ve düzenli egzersizle bu ödülün salgılanmasını ciddi oranda arttıracağımızı bilmeliyiz. Aynı şekilde ‘’Serotonin’’ hormonu salınımının da egzersizle artış gösterdiği yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir ve serotonin hormonu yine kendimizi iyi hissettiren, sinir iletiminde ve sindirim sisteminde önemli bir rol üstlenen değer vermemiz gereken bir hormondur.

‘’Ben zaten gün içinde hep yürüyorum, hep ayaktayım‘’, ‘’Bütün gün çalışıyoruz egzersiz yapıyoruz zaten’’ gibi düşüncelerle düzenli egzersizden uzaklaşanlarımız da var. Unutmayalım düzensiz olan hareketler egzersiz değildir. Bunları belirli bir düzene oturttuğumuz takdirde almamız gereken verimi almaya başlarız. Düzenli egzersizin kişiye özel olması gerekir be bu egzersiz düzenini sağlarken, sizi en doğru şekilde değerlendirecek olan fizyoterapistinizin ve hekiminizin yönlendirmelerinin dışına çıkmamak da bir o kadar önemli.

O zaman “işleyen demir paslanmaz.” sözüyle de yola çıkarak kolları sıvayalım ve vücudumuzun bizden beklediği hareket ihtiyacını karşılayalım. Bol hareketli, düzenli, sağlıklı günleriniz olsun.