Hallux Rigidus

Halluks Rigidus, ayak başparmağının tarak kemiğiyle yaptığı eklemde görülen ağrı ve hareket kısıtlılığı durumudur. İlerleyici eklem kireçlenmesine neden olur.

 

Halluks rigidus 50 yaş üzerindeki erişkinlerde ayağın en sık saptanan dejeneratif eklem hastalığıdır. Esas nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, birinci parmağın anatomik farklılığı ve tekrarlayan travmaların eklem yapısının bozulmasını tetiklediği düşünülmektedir. Bu travmaların tekrarlı olması durumunda var olan risk daha da artmaktadır.

Başparmak ayağın topuktan sonra en çok yük aktarılan bölgesidir. Vücut ağırlığının %90’ı başparmaktan geçer. Hızlı yürüyüş, sıçrama gibi hareketler esnasında yüksek yüklere maruz kalmaktadır. Bu nedenle başparmak problemleri, bu problemi yaşayan kişiler için önemli fonksiyon kaybına yol açan sorunlardır. Başparmağın en sık görülen iki problemi “halluks valgus” ve “halluks rigidus”tur. Hallux rigidus probleminin en belirgin özelliği kişinin ayakkabı giyince rahat etmesidir. Bu kişiler evde dahi ayakkabı ile yürümek zorunda olduklarını söylemektedirler. Birinci parmak eklemi çevresindeki şişliğin ayakkabı ile temas etmesiyle gelişen ağrıdan yakınmaktadırlar.

 

 

Ne Yapılmalı?

Ayağın ön bölgesinde problem yaşayan kişiler yumuşak ayakkabı tercih etmektedirler. Fakat bu tarz ayakkabılar Hallux Rigidus için uygun bir seçim değildir. Bu hastaların sert tabanlı ayakkabılar tercih etmesi gerekir. Özellikle ayak ön bölgesinin yürüyüş esnasında yukarıya doğru çok açılaşmasına izin vermemesi gerekmektedir.

 

Doğru ayakkabı seçimi ve birinci parmak ekleminin altına özel olarak uygulanan kamalar ile birlikte hazırlanacak olan FootBalance ortopedik tabanlıklarıyla sağlıklı ve konforlu yürüyüşlere tekrar kavuşabilirsiniz.