Çocuklarda Basış Problemleri

Çocukluk çağı tüm hayat döngüsünün en önemli yıllarını oluşturur. Ayak ve ayak bileğiyle ilgili problemler de çocukluk yıllarından itibaren uzman gözüyle iyi değerlendirilmeli ve ihmal edilmemelidir. Çocuk yaşlarda yapılan küçük müdahalelerin çocuğunuzun tüm hayatını olumlu anlamda etkileyebileceği unutulmamalıdır.

 

Çocuğunuz içe veya dışa mı basıyor?

Bir çocuğun en iyi gözlemcisi anne babasıdır. Çocuğunuzun yürümeye başlamasından itibaren bir çok farklı yürüme ve basma şekli gözlemleyebilirsiniz. Parmak ucunda yürüme, bacakların diz bölgesinde çarpık pozisyonda olması (Genu Varum), dizler bükülü pozisyonda yürüme bunlardan bazılarıdır. Sizler de çocuğunuzun yürüyüş ve basma şekillerindeki sorunları gözlemleyerek farkedebilirsiniz. İçe veya dışa basma da bu listenin en dikkat edilmesi gereken noktalarından biridir. Farkedildiğinde bir uzmana mutlaka danışmalı ve neler yapabileceğinizi öğrenmelisiniz.

 

Kullanılan ayakkabı şeklinden, uyuma pozisyonuna kadar her bir günlük rutinin tüm vücut kinetik zincirinde önemli bir etkiye sahip olduğunu unutmayınız.

 

Çocuğunuzun ayak izi normal görünmüyor olabilir

Çocukların ayak yapısında genellikle kesin bir kanıya varabilmek için belirli bir gelişimi tamamlaması beklenir. Yürümeye başlayan çocuklarda, her bir adımda ayak ve bacak kasları gelişmeye devam eder. Ayak tabanındaki kavisi oluşturan ve destekleyen  ‘Plantar Fasya’ yapısı da gün gün gelişmeye devam etmelidir. Bu doğal sürece destek vermek için en azından 3-4 yaşlara kadar çıplak ayakla bol bol harekete izin verilmelidir.

 

Özellikle 4- 5 yaşı tamamlamış çocuklarda ayağı ıslakken yürüdükten sonra yerdeki ayak izleri dikkatinizi çekiyor ve  herhangi bir kavis göremiyorsanız, çok düz bir ayak izi varsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Ortopedi uzmanları ve fizyoterapistler zaten bu konuyu bütünüyle değerlendirerek yapılabilecek egzersizler, fiziksel aktiviteler ve doğru ayakkabı kullanımı konularında sizi yönlendireceklerdir.

 

En önemli konulardan biri de çocuğunuza özel hazırlanacak olan ortopedik tabanlıkların kullanımıdır. Çocuk ayakkabılarının, çocuğunuzun ayağına özel olarak kişiselleştirilmesidir. Çocukların doğal ayak gelişimine bu tabanlıklarla doğru zamanda ve doğru şekilde verilen destek, hayat kalitesini çok iyi seviyelere getirmede yardımcı olacaktır.

 

Erken dönemde yapılan değerlendirmelerle ve uygulamalarla çocuğunuzun tüm hayatına dokunabilirsiniz.