Aşil Tendinit

Aşil tendonu, vücudumuzda bulunan  en güçlü tendondur. Ayak bileğinin arkasında, topuk kemiğinden başlar ve kaval kemiği boyunca uzanır. Aşil tendonunda dolaşımın en az olduğu yer tendonun kalkaneusa (topuk kemiği) yapıştığı yerin yaklaşık 2-5 cm yukarısıdır. Bundan dolayı yaralanmalara en duyarlı bölgedir.

 

Tendinit kelimesi kısaca tendonun inflamasyonu olarak açıklanabilir. Aşil tendinit nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte aşırı koşma, antrenman yoğunluğunda ani artış, koşu yüzeyindeki değişiklikler, spor öncesi yetersiz ısınma ve germe, koşu sırasında kas gruplarının senkronize olmayan hareketi ve yanlış ayakkabı kullanımı gibi nedenlerin yanında tendonun az kanlanması, fleksibilite yetersizliği, genetik yapı, cinsiyet, yaş, kilo vb nedenlere bağlı olarakta değişkenlik gösterebilir.  Genel olarak ağrı ile kendini gösteren bir aşırı kullanım yaralanmasıdır. Başlangıcında, tendon bölgesi yaygın olarak şiş ve ödemli olup özellikle tendonun orta 1/3’lük kısmında dokunmaya duyarlılık, eritem ve ısı artışı bulunur. Uzun mesafe koşucularında daha sık görülmekle birlikte; futbol, basketbol, tenis, voleybol gibi sporlarla uğraşan kişilerde de gözlenmektedir.

 

Aşil tendinit tedavisinde başlangıçta konservatif (koruyucu) tedavi uygulanmaktadır. Uzman bir hekimin gözetiminde tedavi planlanmalıdır. Konservatif tedavide uygun ayakkabı kullanımının ortopedik tabanlık ile desteklenmesi tedavi açısından önemlidir. Konforlu ve esneyebilen bir tabanlık tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. FootBalance Game serisi topukta bulunan ekstra epin desteği sayesinde, topuğa binen yükü absorbe ederek aşil tendonunun topuk kemiğine yapıştığı bölgede rahatlama sağlar.